Det är affärskritiskt att arbeta både med personlig utveckling, ledarskap och grupputveckling i alla organisationer på alla nivåer. Det kan väl ingen säga emot?

Dagens komplexa värld, snabba utveckling, distansarbete, AI och internationella kontakter ställer otroligt höga krav på självinsikt, starka relationer, nya sätt att samarbeta och att skapa funktionella högeffektiva grupper. Och det går inte att läsa sig till.

Det handlar om att skapa en kultur av psykologisk trygghet i varje team där människor bygger tillit mellan var och en. Organisationer har inte råd att ha ineffektiva team.

Människor förväntas arbeta snabbt med både hjärta och hjärna, utan att brinna ut och tappa sin motivation. Ett inspirerande ledarskap och excellent kommunikationsförmåga är nödvändigt.

Ledarstudions utforskande koncept i olika färdigheter är en banbrytande och effektfull lösning på dessa behov.

Sedan 21 år har Ledarstudion visionen att bidra till en bättre värld där människor förstår, berör och stärker varandra. Människor förändras, grupper förändras, företag förändras och samhället utvecklas ständigt framåt. Detta sätter press på allt och alla att kunna utvecklas uthålligt i rätt riktning.

Genom åren har vi arbetat med individuell utveckling för ledare och medarbetare, teamutveckling för arbets- och ledningsgrupper. Vi är övertygade om att det som syns utåt i uttrycket kräver att personen utvecklar det som finns på insidan.

När Lena Ahlström grundade Ledarstudion för 2 decennier sedan tog hon med sig kompetens och erfarenhet inom interkulturell kommunikation, lärandeorganisationer, Peter Senge´s systemtänkande och blev medgrundare till hans Society for Organizational Learning – Sweden 1999. Andra erfarenheter var en analysmetod för företagskulturer från Stanford, kommunikations- och dialogprocesser, ledar- och teamutveckling samt erfarenhet av scenspråk.

På Ledarstudion har vi läst travar med böcker och artiklar om forskning, teorier och modeller. Det finns beprövade verktyg, metoder och övningar hämtade från vitt skilda fält som psykologi och teaterns värld. Eftersom skådespelare verkligen förfinat konsten att kommunicera närvarande, autentiskt och inspirerande och står på scen nästan lika mycket som en ledare i företag, använder vi många verktyg från den miljön.

Från tid till annan har det kommit forskning och litteratur som satt ord på det vi tränar på praktiskt i realtid, och som gett oss möjligheten att nå ut till fler med vårt koncept.

Nedanstående forskning och litteratur kring ledar- och teamutveckling har blivit milstolpar för oss. De har definierat VAD som behöver göras och vi har i alla år praktiserat HUR det uppnås:

  • Google satte 2016 begreppet Psykologisk Trygghet på kartan med en studie som tittat på vad som gör att team blir högpresterande. Samma år kom Philip Runstens avhandling Kunskapsintegration från Handelshögskolan i Stockholm i vilken de definierar vad som skapar kollektiv intelligens. Båda dessa studier beskrev de fenomen vi sett i studion sedan 2009 när vi utvecklar team med vår metod, och de gjorde det möjligt för oss att bli ännu mer precisa i vår ledningsgruppsutveckling.
  • 2018 hörde vi Stefan Söderfjäll från Umeå universitet berätta om sitt arbete som beskriver teamet processer och vad forskningen säger om teamutveckling som verkligen fungerar. Begrepp som kognitiva- affektiva och beteendeprocesser satte ord på vad våra övningar både handlar om och leder till. Han erbjöd oss även möjligheten att börja mäta och följa upp team i sin utveckling.
  • Amy Edmondsons forskning om psykologisk trygghet har skapat en förståelse internationellt för vikten av att inte bara känna varandra utan även känna för varandra. Och att en ärlig, öppen, tillitsfull men rak kommunikation i team och organisationer är helt avgörande för innovation, framgång och resultat. Hon visar att modet att ta en personlig risk ökar ekonomiska resultat och människors välmående.
  • Nu finns återigen ett arbete, en milstolpe som vi tror på, och som bekräftar styrkan i vårt utforskande koncept. Stiftelsen Inner Development Goals beskriver de förmågor som den inre utvecklingen handlar om, på ett överskådligt och genomarbetat sätt. Ramverket definierar vad som behövs för att kunna verka och leda i en komplex värld. En värld som står inför utmaningar större än någonsin tidigare. Förmågorna är direkt kopplade till FN:s 17 hållbarhetsmål. Ett antal svenska ledare insåg att det inte går tillräckligt snabbt att nå dessa mål och initierade en studie där tusen personer svarade på frågan om vilka inre förmågor som krävs. I dagarna har samma fråga sänts ut igen i en andra omgång.

Detta ramverk är framtaget med ambitionen att kunna bli en standard för vilken inre utveckling som behövs för medarbetare och ledare i alla organisationer på alla nivåer för att kunna ta sig an mer och mer komplexa uppgifter.

Ledarstudion har valt att bli samverkande partner till Inner Development Goals eftersom vi delar deras vision om att inre utveckling gör människor och världen bättre. Och allt vi gör i våra öppna program, workshops, ledar- och teamutveckling, genom vår Utforskande Färdighetsträning UFT®, syftar till att bland annat utveckla de 23 förmågor som ramverket beskriver.

Våra handledare identifierar i realtid vad som fungerar eller inte fungerar för en individ, vilket är olika. Vi letar efter det som är dolt och okänt, varje människas potential, styrkor och vad de behöver, så de kan utveckla sina specifika förmågor.

Hör av dig till oss så berättar vi mer om hur vi jobbar och hur vi kan hjälpa er med utveckling av ledare, medarbetare, grupper och ledningsteam.

Frukostsamtal om Inner Development Goals
Du är också varmt välkommen den 23 november på en dialog och frukost på Ledarstudion om ramverket!

Vi serverar frukost från kl. 8.00 och samtalet pågår mellan kl. 8.30 och 10.00. Ledarstudion, Hälsingegatan 2 i Vasastan.

Klicka här eller anmäl dig via info@ledarstudion.se. Ange ”23 november” i mailet.