”När jag möter en person i  kris brukar jag se mig själv som ett vikarierande hopp” , berättar Louise Linder, präst och psykoterapeut,  som  är vår gäst på  dagens frukostmöte som har tema kriser.

Livskriser och utvecklingskriser i tonåren till traumatiska katastrofer som drabbar tusentals som Tsunami eller de vilda bränderna i Kalifornien, skapar många slags reaktioner. Vissa reagerar med ilska. Hon berättar om en ung kille som slog nere henne, så hon föll bakåt i  polisernas armar, när hon kom med sorgebudet till familjen. Andra blir förlamade, får panik, ältar eller får sömnproblem när de kommer i en svår period.

Vi får höra om  mannen som  var uppsagd och som under 3 månader åkte till jobbet varje morgon och inte vågade berätta för frun. Han var rädd för att hon skulle lämna honom. Det gjorde hon förstås inte och barnen hurrade – vad kul pappa – då  kan vi  göra en massa kul saker.  En månad senare hade han nytt arbete.

En ledare som framför budskapet om en uppsägning blir symbolen som förändrar personens liv, som ansiktet på krisen även om hen inte direkt är orsaken.. Då är det bästa att hjälpa personen att återföras till verkligheten. Talar man om det spricker trollen. Det är inte farligt att be om hjälp.

Reflektion, mod, skratt och några tårar blev summeringen av fantastiskt intressant morgon för oss på Ledarstudion.
Välkommen till nästa frukost den 29  nov med Azita Shariati som bl.a berättar om sin kärleksinvandring för 30  år sedan, idag är hon koncernchef för Sodexo.

Lena Ahlström
VD & grundare, Ledarstudion