Jag hittade ett över 100 år gammalt uttryck, Collective Effervescence, som jag översatte till kollektivt pirr. Jag hoppade högt av glädje.

För idag, just nu, handlar allt om hur du, både som ledare och medarbetare, beter dig för att fånga all den energi, harmoni och tillfredställelse som människor känner när de får träffas igen. Känslor smittar och inte minst glädjen. Kreativiteten och energin kommer ur glädjepirret. Utveckling stannar inte vid individen. För att utveckla företaget krävs att fler från samma företag får samma verktyg och träning.

Vet du och din arbetsgrupp hur ni ska börja arbeta fysiskt tillsammans igen? Det handlar inte bara om att låsa upp kontoret. Det kommer att bli kollisioner. Det kommer att bli en kulturomställning. Människor har olika erfarenheter och uppfattningar med sig.
Många organisationer har förlorat tid under pandemin. Permitteringar, låga säljresultat, uppsägningar osv. För vissa branscher har perioden tvärtemot varit den mest lönsamma.

Redan för över ett år sedan skrev jag i sociala medier att det är fel allt kalla det social distansering. Det har varit en fysisk distansering som skapat en social gigantisk utmaning. Vi har inte ens börjat räkna på kostnaderna för pandemin när det gäller bristen på sociala kontakter.

Isolering och distansering skapar rädslor, oro och nedstämdhet. Många har förlorat anhöriga, vänner, jobb, fritidssysslor med andra ord livsglädje. Detta kommer människor tillbaka till jobbet med.  Positiva känslor genom sociala kontakter har fått mindre utrymme. Ett skäl är att känslor ärvs i den praktiska interaktionen mellan människor,

Känslorna sitter inte i huvudet, som att jag tänker att känner mig glad. De sitter i hela kroppen och överförs socialt. De vävs in i oss genom våra aktiviteter med andra. Forskning har visat att människor skrattar fem ggr så ofta när de är med andra än om de är själva. Känslor smittar. Det syns när någon är glad eller ledsen och vi ”ärver” det.

Kollektivt pirr – energi och harmoni i en grupp med gemensam vision

Konceptet som beskriver den energi, harmoni och främst tillfredställelsen som människor känner när de sammanstrålar i en grupp kring en gemensam uppgift eller vision, kallas collective effervescence. Det myntades av en fransman 1912. Det betyder brus, gas, sprudlande och jag översatte det till ett kollektivt pirr.

Kommer ”det glada tjugotalet” på franska années folles (”galna åren”) att upprepas? För exakt 100 år sedan präglades världen av en ekonomisk, social, teknisk, konstnärlig och kulturell dynamik. Energin och glädjen återkom efter 1:a världskriget och Spanska Sjukan. De hade levt i isolering och mycket sorg. Nu blev människor sociala, dansade och sportade tillsammans. De började skapa tillsammans, löste problem tillsammans. Sveriges Radio startade, första TV-sändningen skedde i Storbritannien och Lindbergh flög över Atlanten.
Detta årtionde blev en explosion av uppfinningar och nya innovationer, jazzmusiken, talfilmen, fritidssysselsättningar, medicinska vinningar (insulin och penicillin). Kvinnor fick rösträtt, i dagarna exakt 100 år sedan. Men årtiondet landade också i en börskrasch och depression utan motstycke över hela världen.

Får vi ihop pusslet?

När samhällen nu börjar öppna upp igen kommer det kollektiva pirret uppstå naturligt. Men några har redan börjat känna på spänningen av kreativa kollisioner och nedstämdhet på arbetet, det kommer att ske.

För forskare har funnit att i kulturer där vi skapar glädje på egen hand leder det i realiteten till mer ensamhet. Men i kulturer där man skapar glädje socialt tillsammans genom kontakt, omtanke och hjälpsamhet, känner sig bekräftade – där verkar människor må bättre, trivas bättre och göra ett bättre jobb.

Så att komma ur hemmen betyder inte att vi automatiskt blir glada och lyckliga på rätt sätt.

Nu när livet förhoppningsvis blir mer fysiskt socialt behöver vi förstå hur vi gör för att återfå känslan av tillhörighet både privat och på jobbet.

Hur kan vi inspirera varandra? Vi har alla ett ansvar att ta hand om våra relationer.

Hur kan vi vårda våra fysiska kontakter och bygga en stark positiv miljö i en företagskultur genom härliga äkta känslor som ger social smitta? Genom ett kollektivt pirr?

Kollektivt pirr är precis som bubblet i  ett champagneglas – den känslan är ju härlig i  ett team.

En som hade anat, redan innan vi visste ordet kollektivt pirr.

Vi har erfarenhet av att träna flera personer i våra olika öppna program och från samma företag med mycket goda resultat

Thomas Lindvall VD på Avantime gick vårt öppna program redan 2008. I sin roll som VD i en snabbväxande digital byrå ville han dela de goda erfarenheterna från Ledarstudion med sin ledningsgrupp.

”Vi har nu genomfört en utbildning i det Storartade Ledarskapet för hela ledningsgruppen. Jag ser direkt en ökad förmåga i vårt ledarskap och vår gemensamma kommunikation. Att ha ett helt team som tillsammans delar dessa goda erfarenheter stärker bolaget i sin tillväxtresa.”

Allt handlar om hur vi kommunicerar. Hur vi tillsammans frågar, pratar, berättar, innoverar, involverar, planerar, initierar, avslutar, organiserar och mycket mer. Detta kan vi göra begripligt men också mycket mer intressant och inspirerande. Ledarstudion har verktygen, övningarna och en unikt utvecklas coachmetod.

Värden vi skapar genom att flera från samma företag går ett program ger:
en kollektiv förståelse/grund, en kollektiv intelligens som skapar psykologisk säkerhet och ett kollektivt pirr som ger harmoni och samsyn. Det blir en effektivare ledning och bättre resultat.

Vill du utveckla hur du kanaliserar er kraft och dolda kompetens?

Varmt välkommen att anmäla dina medarbetare enskilt eller ditt team tillsammans och till en nödvändig träning. Vi föreslår våra öppna grupper eller ett skräddarsytt upplägg för bara er.

Det är nu, just nu det behövs. Alla kommer ihåg hur 20-talet slutade… Det saknades kanske en excellent kommunikationsförmåga?

Varmt välkommen att mejla så hör vi av oss direkt!

info@ledarstudion.se

Lena Ahlström

VD &  grundare

Ref. Wharton