Det går inte! Det finns ingen chans att det fungerar!

”Vi kan inte erbjuda vår Utforskande Färdighets Träning (UFT®) digitalt!”
Jag var fram till i somras helt övertygad om att det inte skulle gå.
Men oj vad fel jag hade!
Mina tårar brände bakom ögonlocken. Den 15 maj på eftermiddagen, sa jag hej då till en investerare som jag hade haft möte med.
Vintern hade varit tuff – alla uppdrag ställdes in och jag såg ett stort behov av att finna kapital. Därför beslutade jag mig för att sälja en del av bolaget. Han tackade vänligt men bestämt nej till mitt erbjudande.  ”Ingen vet om ni kommer igång i höst och kan sälja några av era tjänster. Jag kan inte heller som investerare rekommendera några av våra gemensamma kontakter att investera i ditt bolag då helårsresultatet kan bli så dåligt.”
Jag höll ihop tills han gått iväg, då kom tårarna. Jag såg framför mig hur 18 års hårt arbete och dröm skulle försvinna upp i rök. Jag hade hållit ihop i två månader gentemot mina kollegor men nu brast det.
Jag gick hem, var själv på kvällen och funderade. Det är fint att sova på saken… På lördag morgon hade jag kommit på en idé.
Jag testade tanken genom att ringa en nära och lojal kund redan på lördag förmiddag och sa helt krasst. ”Jag ringer för att be dig om hjälp. Det känns lite pinsamt, men jag har bestämt mig för att vara modig och sårbar.  Skulle du kunna tänka dig att skicka en deltagare till något av våra öppna program, nu med start i juni.”
Hennes svar och alla andra kunders var detsamma.  Så fint att du frågar. Det är inte pinsamt att be om hjälp. . Klart jag vill hjälpa dig. Du ska få två deltagare till Det Storartade Ledarskapet av mig.  Av 25 kontakter svarade 22 ja.  Ett företag har skickat över 25 personer…
Strategin var alltså att fråga många om en liten insats istället för att be några få om en större insats.
Nu visste jag före sommaren att vi skulle överleva!

De här var en av de tre starkaste upplevelserna som berört mig extra mycket år.

Det första var just att det inte är fel eller fult att be om hjälp och att hjälp finns när man minst anar det.
Det andra som berört mig handlar om vår kultur på Ledarstudion och hur den har stärkts otroligt mycket under året.
Lösningen var våra digitala incheckningar sedan 8 mars, med nyckelord.
Under permitteringstiden då de flesta arbetare hemma bestämde vi att ha en incheckning varje morgon, inte för att rapportera utan för att kommunicera och stärka våra relationer.
Nyckelorden kunde vara utmana, stolthet, oro, uppskattning, lärande, uppstart, kontroll, social distansering, mod, omtanke, katastrof, 2025 m.m.
Social distansering väckte många funderingar det kändes som vi var i ett vacuum men också att vi kom närmare varandra. Det fanns en tomhet som vi valde att fylla med omtanke om varandra. Vi  kallar det social kontakt men fysisk distansering.
Uppstart blev ett viktigt ord. Vi enades om att inventera möjligheter, skapa kundkontakt med omtanke, inte försöka sälja utan vara lyhörda och att söka nyheter och förändringsmöjligheter. Det  gav oss mycket energi.
Tillsammans och uppskattning hängde ihop och visade på vikten av tydliga gemensamma mål och att framåt vad det som gällde. Omtanken fanns där hela tiden och vikten av att reflektera tillsammans och vara snälla mot varandra och andra.
Jag tror den strukturerade formen att alltid höras förklarade mycket av att vår kultur utvecklades och blev så stärkt.
Det viktiga var att alla fick dela med sig av sin oro, förväntningar, lösningar och idéer. Vi lärde av varandra och om varandra på ett fantastiskt fint sätt.
Det tredje som också berörde mig var att Tillväxtverket rekommenderade alla företag att starta individuell kompetensutveckling under permitteringstiden. Ett Kunskapslyft.
Vi satsadepå fyra spår där en i ledningen blev sponsor för var sitt. Alla fick välja en grupp, styra lärandet helt själva och välja former hur det skulle gå till.
  1.  Feedback
  2.  Att leda på distans och virtuellt
  3.  Bra digitala möten
  4.  Att träna på ledarskap i ett digitalt format
Dessa insikter har i höst paketerats till flera olika digitala erbjudanden.
Jag måste erkänna att om vi inte hade fått denna möjlighet och tid till nytt lärande hade vi inte varit där vi är idag.

Nu vet jag att det går!

Det går att träna att utforska sin förmåga digitalt.

Vi har utvecklat digitala tjänster både som Webinars och längre träningsprogram. Det handlar om att skapa det bästa digitala mötet och att leda på distans.

Bägge har rönt stor uppskattning. Ledare idag är trötta, många vittnar om retlighet och uppgivenhet, tycker det är svårt att styra och följa upp på avstånd och längtar efter en återgång till det som var förr. Jag tror det aldrig blir som förr. Det kommer behövs mycket kultur- och kompetensutveckling inom det mjuka området. Det är här allt avgörs. Sakfrågorna kan alla hantera men det är personfrågorna som ger den största framgången. Att kunna kommunicera och bygga relationer.

Jag känner stor ödmjukhet för mina fina kollegor och till alla er kunder som sköt på uppdragen ett tag och till alla er som räddade oss över sommaren och skickade deltagare till våra program.
Min tacksamhet vet inga gränser. Stort tack till er alla!

Jag känner på mig att 2021 kommer att bli magiskt. Mirakel sker när man vågar tro på något! Det gör vi. Varmt välkomna till våra Öppna program och Skräddarsydda lösningar både IRL och Digitalt.

God Jul och Gott Nytt år från oss alla på Ledarstudion 

Lena Ahlström