Marie Ehrling, f.d. vice vd på SAS och medlem i Ledarstudions Advisory Board, glömmer aldrig den dagen då 118 personer på ett SAS-plan omkom i en olycka på flygplatsen Linate – trots att det nu är 17 år sedan.

”Det var måndagsmorgon klockan 08.26 och jag var på jobbet. Jag tänker relativt ofta, fortfarande, på det och vad vi gjorde efteråt. Det finns många former av kriser men det blir aldrig svårare än när det handlar om liv och död”, säger Marie Ehrling i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla.

På en dryg timme hade hon samlat krisorganisationen på 800 personer och var beredd att svara på frågor från anhöriga och pressen. I efterhand inser hon vikten av att vara förberedd på det värsta.

”Man blir testad i en sådan situation. Man kan inte bedöma på förhand vilka som ska klara stressen, det kan man inte veta om sig själv heller. Men att vi hade tränat på det värsta gjorde att jag visste vad jag skulle göra i samma minut som beskedet kom.”

Att hantera kommunikativa situationer kräver mod, tanke och träning vilket är någonting vi försöker ge alla som tränar hos oss!

Marie Ehrling talar om sina tankar och erfarenheter om kommunikation och ledarskap. I podden delar hon insikter och lärdomar från sin tid på SAS och vikten av bra intern och extern kommunikation och stöd. Hon talar om hur viktigt det är att som ledare vara förberedd på det värsta. Marie nämner också att hon arbetat med Lena sedan tiden på SAS där deras resa tillsammans började. Som ledarutvecklare utbildade Lena henne och det har nu fortsatt med råd och träning på Ledarstudion, där Marie hyllar handledarna och verksamheten.

Vill du lyssna på podden i sin helhet? Klicka här!