Sigrid Sörberg, årets stipendiat i Ledarstudions stipendium till minnet av Jan Stenberg, kommer till Ledarstudion för att ta emot sitt pris. Vi passar på att ställa några snabba frågor!

Jan Stenberg har varit en stor inspirationskälla för Lena i hennes ledarroll.
Vem har varit en stark inspirationskälla för dig, som ledare?

 • Åh, jag har verkligen haft förmånen att ha jobbat nära väldigt många bra ledare sedan jag började jobba på Ericsson! De har alla inspirerat, utvecklat och utmanat mig på olika sätt. Min allra första chef, Pär-Anders Pehrson, satte verkligen grunden för den typen av ledarskap som jag själv hoppas kunna leva efter. Där var det framförallt vikten av att se helheten, att driva förändring, ständigt utvecklas och sätta höga krav men fria ramar som jag inspirerades av.

Du har ju inte ansökt till stipendiet själv utan blev nominerad, hur kändes det?

 • Jag känner mig redan otroligt stolt och hedrad att ens bli nominerad! Och att bli utvald av juryn! Jag är så glad och spänd för att gå utbildningen, och få den chansen att utvecklas. Att ha blivit nominerad på de grunder som nämns i stipendieansökan, ”…en kunskapstörstande, kvalitetsfokuserad och människointresserad person med ambition att vara en inkluderande, kundfokuserad och utvecklande ledare”, känns som ett kvitto på att jag lever upp till mina värderingar och uppfattas så som jag önskar vara och känner mig. Detta är en fantastisk drivkraft att fortsätta!

Din nominering kom från Jessica Häggström, hur känner du henne?

 • Jessica och jag har jobbat nära ihop på Ericsson i flera år, där hon både varit min kollega och chef. Vi har definitivt varit ett riktigt superteam, och nu när vi inte längre är kollegor så fortsätter vi att hålla kontakten. Jag blev så rörd av nomineringen! Jessica är givetvis också en stor inspirationskälla på väldigt många plan, där jag upplever att hennes fokus på kvalitet, värderingar och att verkligen se människor bidrar till hennes coachande typ av ledarskap som jag ser jag väldigt mycket upp till!

Stipendiet innebär en fri plats i ett av Ledarstudions program, Det Personliga Uttrycket.
Vad tycker du ska bli spännande att få lära dig mer av hos Ledarstudion?

 • I min vardag hamnar jag ständigt i situationer där jag ombeds presentera i både större och mindre sammanhang, leda diskussioner, förhandla, och coacha både individer och grupper. Men det är inte lika ofta jag får möjlighet till strukturerad feedback kring mitt uttryck och hur jag uppfattas. Därför ska det bli otroligt spännande att få möjligheten att få sådan feedback men också nya verktyg för att utvecklas positivt, dessutom i en ny miljö och med en ny grupp med människor som jag inte känner sedan tidigare!

Du är just nu föräldraledig, men vad var dina senaste roller innan dess?

 • Innan jag gick på föräldraledighet så var jag HR Business Partner för Group Function Finance & Common Functions på Ericsson. Det är en global och jättespännande organisation som stått inför stora förändringar de senaste åren, så det har varit en mycket lärorik och intressant tid att leda HR-arbetet brett i denna organisation med medarbetare i hela världen.Innan dess var min roll Head of Employee Engagement, med ansvaret att driva arbetet kring Ericssons globala medarbetarengagemang. Det var ett otroligt spännande jobb där jag fick möjligheten att fördjupa mig i ett väldigt specifikt HR område och jobba oerhört specialiserat.När jag började på Ericsson för 10 år sedan så var det inom det centrala teamet för Talent Management. Min första position handlade om att driva administrationen för Group Management Planning som ganska snabbt utvecklades till att bli processansvarig för denna och jobba med att utveckla de verktyg vi hade för att driva management planning. Jag fick sedan möjligheten att flytta till Spanien och jobbade i två år som Program Manager för ett antal HR-program för Ericsson i södra Europa och Nordafrika.

Vad drivs du av i ditt jobb?

 • Jag drivs nog mest av resultat i första hand. Att se att mitt arbete ger värde på olika sätt, både för organisationen och människorna omkring mig. Samtidigt är en av mina starkaste drivkrafter att utvecklas, lära mig nya saker och beträda nya marker. Varje nytt jobb jag tagit har egentligen varit alldeles för djupt vatten för mig – men det är ju bara att börja simma och lära sig! Jag försöker tänka: ”Vad är det värsta som kan hända? Jag har ju fixat att gå in på nya områden förut!”

Tycker du inte att det är läskigt att hoppa in i okända vatten?

 • Jo det är absolut läskigt ibland, men det är när jag har den känslan som jag utvecklas som mest, så jag tvekar aldrig! Jag är en människostyrd person och de som finns runt omkring mig blir därför viktigast för min inlärning. Mitt knep när jag kommer in som ny i ett team är att gå in helt ödmjuk inför uppgiften och lära känna teamet och se styrkorna hos varje person och sedan suger jag åt mig och lär mig! På det sättet tror jag även att jag bidrar till teamet och ger tillbaka med de erfarenheterna och insikterna jag tar med mig.Jag har ibland fått rådet att jag måste lära mig att säga ’nej’ oftare. Men faktum är att det är alla oväntade eller kanske jobbiga ’Ja’ som är de som utvecklat mig som mest och som jag är som mest stolt över idag!

Tre saker du älskar med ditt jobb?

 • Mina kollegor! Jag jobbar verkligen med otroligt smarta, roliga och generösa människor som både utmanar, inspirerar och stöttar när det behövs!
 • Den globala organisationen. För mig är det otroligt inspirerande att jobba med människor från precis hela världen varenda dag.
 • Bredden i HR-tjänsten! Att både få jobba med helheten och tillsammans med ledningsgruppen sätta och driva HR strategi på övergripande nivå och samtidigt exekvera på specifika projekt eller processer. Och där emellan individuellt möta och coacha fantastiska talanger att nå sin potential.

Hur ser ditt ledarskap ut och hur arbetar du för att vara inkluderande och utvecklande som ledare?

 • Generellt är jag en ganska energisk och positiv person som trivs som bäst med att jobba med människor i team och älskar när olikheter leder till att man hittar olika styrkor som länkar in i varandra. Jag är också en stor vän av struktur och ordning och reda i grunden för att kunna prestera på bästa sätt både individuellt och i team. Jag försöker att alltid vara generös med min tid och tar mig gärna tid att lyssna, känna in och lära känna människor, för att på bästa sätt kunna coacha och utveckla andra.