Log lite för mig själv när jag läste att många trodde att Lady Gaga och Bradley Cooper blivit förälskade i varandra, vilket vissa kännare var helt säkra på att de såg när de sjöng Shallow på Oscarsgalan.
Lady Gaga bemötte detta med att – det var precis det vi ville att ni skulle se och känna. Det är en kärlekssång i en kärleksfilm. Det var så viktigt för oss båda som skådespelare att vara helt i kontakt med varandra hela tiden.

Detta visar på den myt jag vill slå hål på.  Dvs att skådespelare spelar teater, dvs förställer sig. Jag är övertygad att de båda i den stunden fick kraft av varandra och hämtade känslan av kärlek inifrån sig själv. De var inte kära i varandra men de hittade känslan av kärlek för de vet hur det känns. Det är därför teater är ett så hårt, personligt och utlämnande arbete.

Ingen skådespelare kan gå in i en roll utan att utforska den, karaktären och sig själv. Men inte minst utforska viljan för situationen. En skådespelares viktigaste instrument är sin röst och sitt kroppsspråk. Med dessa ska hen tolka och gestalta olika budskap.
Ofta säger skådespelare – för varje ny roll jag accepterar hittar jag nya sidor av mig själv!  Genialiskt.

Ledare står alltid på en scen och därför är en av mina inspirationskällor till Ledarstudion Actors Studio i USA.

Här blir skådespelare antagna genom audition och kan komma och pröva sina roller och karaktärer. De är medlemmar for lifetime.

Min vision var att starta Master Studio inom Ledarstudion. Det är en arena för våra deltagare att efter ett grundprogram fortsätta att utforska sin potential sin kommunikationsstil och sitt ledarskap år efter år.

Varje månad kan medlemmarna komma och testa olika verktyg och bli påmind om hur de används.

I min Blogg på hemsidan bjuder jag in mina kollegor att skriva och berätta om olika uppdrag.

Nästa handledare som jag vill presentera är Jenny Uggla – ledarutvecklare som skriver om förra träffen i  Master Studio. (Bild från Getty Images), 

  • Den svåraste människan att få syn på är sig själv. Att jag får vara med och hjälpa människor att få syn på sig själva är helt magiskt. Det får jag göra varje dag i mitt jobb. Jag heter Jenny och jag är Ledarutvecklare på Ledarstudion.

Så startade jag träffen för våra tidigare deltagare – Master Studio, förra veckan. I handen hade jag en glödlampa.

  • I flera år jobbade jag med internutbildning på Tre. En del av min tid träffade jag nyanställda kundservicemedarbetare på introduktionsutbildning. Ofta kom de direkt från gymnasiet till sitt första jobb. På första passet brukade jag ställa fram en ölflaska från Mariestad på bordet. Precis som jag själv är. Det var en bra brant start, eller ice-breaker för just den här målgruppen, just för 19-åringarna.

På stolen bredvid mig stod nu också en ölflaska.

Deltagarna i Master Studio fick sen chansen att prova själva. På bordet framför dem låg det olika saker, rekvisita och bilder. De fick välja en sak från bordet, tänka någon minut för att sen använda rekvisitan för att presentera sig själv. De känner ofta inte varandra sen innan. Men de gjorde de efter att hela bordet presenterat sig…

Jag är flexibel och färgglad så någon med en leksaksspiral som kan gå i trappor.

Jag är omtänksam och tar hand om mina medarbetare sa någon och höll i en docka.

Jag är mån om balans i mitt och mina medarbetares liv sa någon med ett timglas i handen.

I reflektionen hör jag överraskade och glada tillrop.

Att jag helt plötsligt började prata om min ledarskapsstil – Jag skulle ju bara presentera mig!

Det är så skönt att använda något annat, metaforen av en sak, för att förklara vem jag är

– hellre än att bara ha mig själv. 

Tänk att jag fick till en presentation av mig själv med hjälp av en golfboll!

Vi körde vidare och de fick plocka något nytt från bordet. Nu fick de istället beskriva Min målbild, Min stolthet, Min Utmaning med hjälp av rekvisitan.

Att använda konkreta exempel för att göra ditt budskap tydligare, att förklara med hjälp av metaforer, att våga ta din egen plats och vara personlig. Det är en av ingredienserna som gör skillnad i om du når ut med ditt budskap eller inte. Det avgör också om dina åhörare faktiskt vill fortsätta lyssna på dig, att de känner tillit och blir nyfikna.

Att bygga presentationen av dig själv, din argumentation eller ditt tal på bilder eller saker, ger dig rörelsefrihet. Du kommer förmodligen uppleva att du blir

mer kreativ och innovativ när du pratar utifrån en sak eller en bild. Du kommer också att kunna improvisera bättre eftersom du inte är tvingad till specifika ord eller krångliga flöden i texten. Det är så mycket enklare att komma ihåg vad du vill ha sagt och är en stor hjälp för dig som känner stress inför att tala inför andra.

Min utmaning till gruppen var att testa. Våga prova den här tekniken på nästa ledningsgruppsmöte, eller måndagsmöte, eller vilket möte som helst. Som en start, för att checka in, för att lära känna varandra eller för att sätta ord på utmaningar eller hitta innovativa nya lösningar för din organisation. Jag utlovar effektivitet, kreativitet och lek!

Jenny Uggla

Ledarutvecklare